Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

Serwis internetowy www.altacet.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies.

Dieta na kontuzje i urazy ABC zdrowego odżywiania sportowca

Aby uniknąć kontuzji lub urazu, pozornie wystarczy pamiętać o rozgrzewce przed treningiem oraz o poprawnej technice wykonywania ćwiczeń. Okazuje się jednak, że odpowiednio dobrana dieta może być zarówno doskonałym uzupełnieniem działań prewencyjnych (takich jak rozgrzewka i rozciąganie), jak i wspomóc ewentualne procesy regeneracyjne organizmu w momencie, gdy dojdzie do urazu.

Rozsądne odżywianie i rozsądny trening

 

Dieta sportowca powinna zawierać odpowiednią ilość kalorii oraz składniki wpływające korzystnie na procesy regeneracji organizmu. Szczególnie osoby starające się zredukować poziom tkanki tłuszczowej powinny zdać sobie sprawę z tego, że osłabiony organizm jest bardziej podatny na urazy i słabiej regeneruje osłabione treningiem mięśnie.

 

dieta na regenerację kontuzji dieta dla sportowca na kontuzje i urazy

 

Aby zapobiec kontuzjom, należy więc zadbać z jednej strony o dostarczenie wraz z jedzeniem odpowiedniej ilości energii, a z drugiej zawarcie w diecie niezbędnych witamin i minerałów.

 

W diecie sportowca najważniejszymi składnikami będą: proteiny (pełniące funkcję budulca mięśni), witamina D i C, kwasy omega-3, wapń i magnez. Warto też zwrócić uwagę na inny istotny aspekt, w jaki dieta wpływa na uniknięcie kontuzji. Stosując zbilansowaną, bogatą w składniki odżywcze dietę, łatwiej utrzymać prawidłową masę ciała, co z kolei zmniejsza ryzyko nadwyrężenia stawów podczas wysiłku.

 

Jadłospis rekonwalescenta

 

O ile prawidłowa dieta nie zastępuje rozsądku podczas treningu i nie gwarantuje tym samym uniknięcia kontuzji, odpowiednie odżywienie organizmu ma ogromne znaczenie w momencie, kiedy dojdzie do urazu.

 

Podczas rekonwalescencji warto wzbogacić jadłospis o następujące składniki:

 

  • Wapń: to bardzo ważny pierwiastek, który odpowiada, m.in. za mechaniczną wytrzymałość kości. Bogatym źródłem wapnia jest nabiał, a także: suszone figi, ryby wędzone, szpinak oraz orzechy. Dobrym źródłem tego pierwiastka może być także wysokozmineralizowana woda.
     
  • Magnez: Ten pierwiastek wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w prawidłowym działaniu układu ruchu, wpływając na mineralizację kości oraz odgrywając rolę w syntezie białek. Brak magnezu może prowadzić do stanów zapalnych stawów.

 

Pierwiastek ten można znaleźć w takich produktach spożywczych, jak: banany, awokado, kakao oraz gorzka czekolada, czy kasza gryczana. Należy mieć także na uwadze, że magnez łatwo wypłukać z organizmu, np. poprzez picie dużych ilości kawy oraz napojów gazowanych zawierających fosforany.

 

  • Witamina C -  to substancja biorąca udział w procesach syntezy kolagenu, białka będącego składnikiem tkanki łącznej. Jest głównym składnikiem ścięgien, występuje też w chrząstkach stawowych, w błonach śluzowych i skórze. Witamina C jest także bardzo skutecznym antyoksydantem, czyli substancją hamującą rozwój wolnych rodników. Dużą jej zawartość mają takie produkty, jak: truskawki, cytrusy, papryka, żurawina.
     
  • Kwasy Omega-3 -  Pomagają w przyspieszeniu procesów regeneracji, zmniejszając stany zapalne. Mają także pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz na stawy. Źródłem tych kwasów w diecie mogą być tłuste ryby i oleje rybne, a także orzechy włoskie, migdały i siemię lniane.

 

 

Sygnatura: ALTA/027/06-2016

Pozostałe proponowane artykuły: